Ev Güvenliği

Ev Güvenliği


Ev güvenliği nasıl sağlanır, evde güvenlik tedbirleri nelerdir?

Evler de aynı dışarıda olduğu gibi kişinin güvenliği tehdit eden olaylara hedef olabilir. Kişiler, kendileri ve aileleri için yaşamsal önemi olan, ikamet ettikleri evin güvenliği konusunda ayrıntılı değerlendirmelerde bulunmalı, kişinin evdeki güvenliğini artıran unsurları ve evdeki güvenlik açıkları konusunda gerekli iyileştirmeleri yapmalıdırlar.

Güvenlik açısından ev seçimi kriterleri :

Güvenli Ev seçimi yapılırken;

Site ve binanın teknik ve yapısal özelliklerine önem verilmelidir.
Evin bulunduğu semte dikkat edilmelidir.
Güvenlikli siteleri tercih edin. Apartman veya sitedeki komşuluk ilişkileri, apartman veya site yönetiminin güvenlik kuralları, oturacağınız sitede-rezidansta-müstakil villada özel güvenlik hizmeti bulunup bulunmadığı, teknolojik güvenlik önlemleri eve yakın genel kolluk kuvvetleri ve itfaiye hastane gibi yardım merkezleri güvenli ev seçimi için dikkat edilmesi gerekli hususlar arasında bulunmaktadır.
Dış aydınlatma sürekli her yeri aydınlatmalıdır.
Elektrik hatları dış duvarlardan çekilmiş olmamalı, elektrik bağlantıları dışarıdan kolayca kesilmeyecek şekilde olmalıdır.
Telefon kabloları dışarıdan bağlantı yapılmayacak biçimde olmalıdır. En iyisi yeraltından döşenen telefon kablolarıdır.
Kişisel Ev Güvenliği için Yapılması Gerekenler:

Evdeki tüm kapı ve kilitlerin sağlamlığını kontrol edin. Evde ya da dışarıda bulunduğunuz süre içerisinde kapıların ve tüm kiliterin kilitli tutulduğuna emin olun. Özellikle evin dış kapısı ya da giriş kapısının yeterli ölçüde aydınlatılması gereklidir.
Evde veya dışarıda bulunduğunuz sürede pencereleri kilitli tutun. Pencerelerde perde, jaluzi, panjur ve kepenk gibi içerisinin rahatlıkla görünmesini engelleyecek örtücü malzemeler kullanın.
Evde bulunmadığınızı hissettirmeyin: Örneğin; İnsanların sıkça uyguladığı önemli önlemler arasında evde kimsenin bulunmadığı akşamlarda bazı ışıklar açık bırakmak bir tedbirdir. Bu uygulama eve girmek isteyen kişiler için caydırıcı bir önlem olabilir. Ancak gündüz saatlerinde perdelerin kapatılmış olması hırsızlar için evin kullanılmadığına dair bir işaret olarak algılanır. Aynı şekilde evde kimse olmadığını gösteren diğer bir delil de kapıya asılan-bırakılan broşürler, posta kutusunda biriken mektup ve faturalar önemli hususlardır. Bu nedenle varsa bina görevlilerine broşür dağıtımının engellenmesi, posta kutuları ve kapılarda birikmiş fatura, banka ekstresi gibi postaları toplaması konusunda talimat vermelisiniz.
Her türlü ihtimale karşı evin bir bölümünü, sizin ve ailenizin muhtemel saldırılardan korunabileceği ve yardım çağırabileceği güvenli bir sığınak olarak belirleyebilirsiniz. Bunun için mutlaka güçlü bir kapısı olan bir oda, banyo, kiler vs. seçilmelidir.
Komşularınızı tanışmalı, onlar ile iyi ilişkiler içinde bulunmalı, evden uzun süreli uzak kalacağınız zamanları güvendiğiniz komşularınıza söylemelisiniz. Bu sayede evinizdeki normal dışı hareketler dikkatlerini çekecektir.
Ev hizmetlerinde yardımcı görevli (temizlik görevlisi, dadı, hizmetçi, bebek veya hasta bakıcı vs.) çalıştırmadan önce, personelin özgeçmişi ve referanslarını mutlaka araştırın. Evdeki yardımcıların dürüst olmadıkları ya da hırsızlık, yaralama, gasp vs. suç işledikleri tespit edilirse, gecikmeksizin iş sözleşmesini fesih yoluna gidin. Akabinde, kapı kilitlerini değiştirerek, komşularınıza, alışveriş yaptığınız yerlere bu çalışanın işine son verildiğini bildirin.
Yardımcı elemanları; Kapıyı çalanın kim olduğunu sorgulamadan kapıyı açmaması, izinsiz konukları eve
almaması, hakkınızda tanımadığı kişilere bilgi aktarmaması, evin çevresinde şüpheli şahısların dolaşması durumunda ise size, özel güvenlik görevlilerine veya polise merkezine haber vermesi gerektiği hakkında uyarın.
Kriminolojik araştırmalardan elde edilen bulgulara göre gece vakitlerinde daha sık suç işlendiğinden akşam saatlerinde ziyarete gelen yabancı kişiler hakkında dikkatli olun.
Evinizin önüne bırakılan merdiven, sandık ve oturma bankları, hırsızlar için tırmanma aracı olabileceğinden bunları evin yakınında bulundurmayın.
Evin yakınında dışarıyı görmeyi önleyen, şüpheli şahısların saklanabileceği ağaç ve çalı gibi bitkilerin budanmasını, bu tip engellerin kaldırılmasını veya yer değiştirmesini sağlayın.
Asansöre tanımadığınız kişiler ile birlikte binmek zorunda kalırsanız, düğmelerin yakınında durun. Böylelikle asansör içerisinde güvenliği tehdit eden herhangi bir durum yaşarsanız alarm düğmesine ve basabildiğiniz kadar çok düğmeye basın. Bu size ara katlarda asansörden inme şansı sağlar ve bina görevlisi ile güvenlik görevlilerine uyarı gönderir.
Kapı zili çalındığı zaman kapıyı açmakta aceleci olmayın. Kapı gözetleme deliğinden geleni görmeye ve kim olduğunu sormak suretiyle sesini duymaya çalışın. Kapıdaki kişiye yanıt verirken kapının arkasında durmayın ve kapıyı açmadan önce güvenlik zincirinin (veya güvenlik sürgüsü) takılı olduğundan emin olun.
Dilenci, Seyyar satıcı, falcı, bohçacı ve pazarlamacıların ev ve apartmanınıza girmesine izin vermeyin. Bunları ve diğer şüpheli yabancıları derhal özel güvenliğe ve polise şikayet edin.
Anahtarlığa ad-soyad, adres ve telefon numarası yazmayın. Araba ve ev anahtarlarını aynı anahtarlığa değil, farklı
anahtarlıklara takın. Anahtarları çantada değil, cebinizde taşıyın. Çünkü çantanızı çalan kişi bu anahtarlarla ev ve arabanıza girebilir.
Yatarken ceket, pantolon, yelek ve gömlek ceplerinde, el çantalarında para ve ziynet eşyası bırakılmamalıdır. Evde silah bulunduruluyorsa bunları hırsızların kolaylıkla bulamayacağı yerlerde muhafaza edin. Herhangi bir kazaya neden olmamak için gerekli olan bu önlem aynı zamanda eve giren hırsızın bulduğu silahı kullanarak sizlere zarar vermesine de engel olur.
Kaza ve yangın ihtimaline karşı evde mutlaka yangın söndürme cihazı ve ilk yardım çantası bulundurun.

Dikkat! Ev güvenliği konusunda Yapılmaması Gerekenler:

Posta kutusu ve kapıya isim yazmak, yabancılara kapıyı açmak.
Kıymetli eşyaları dışarıda bırakmak, demir parmaklık olmadan pencere açık uyumak.
Ev anahtarını evde çalışan yardımcı elemanlara vermek.
Elektrik, su, telefon, doğal gaz vs. donanım ve şebekelerini kontrol için geldiklerini söyleyen tamirci, tesisatçı, belediye görevlisi kıyafetindeki kişilere karşı dikkatli olun. Bunları zorunlu olmadıkça içeri almamaya, resmi görevli olduğunu belirtenleri meskene almak zorunda kalırsanız kimlik göstermelerini isteyerek eve alın.
Konutunuzda bırakmak zorunda olduğunuz değerli eşyaları alışılagelmiş yerlerin dışında ve en son düşünülecek veya hiç düşünülemeyecek yerlerde saklamalısınız.

Tatil ve İş gezisine Giderken Evde Alınacak Güvenlik Önlemleri

Eve yasal alarm merkezlerinden 24 saat izlenebilen Alarm Sistemleri taktırın.
Evde kimse olmadığına delil olacak şekilde kapınıza not yazmayın.
Evden uzun süreli uzak kalınacak durumlarda, komşu ve bina görevlisinden; Kapı önünde ve posta kutusunda biriken gazete, mektup, fatura, broşür vb. almaları için ricada bulunun.
Evde olmayacağınız zamanlarda ışıkların, radyo-televizyonun otomatik olarak belirli saatlerde açılıp kapanması için “TIMER cihazı” (zamanlama cihazı) kullanın.
Kapı ve posta kutusundaki isimleri kaldırın.
Evin yedek anahtarlarını hırsızların kolayca bulabileceği yerler olan paspas altına, posta kutusuna, dış mekandaki saksının içine kesinlikle koymayın.
Evi uzun süre boş bırakacağınızı güvendiğiniz komşularınız dışında fazlaca kişiye söylemeyin. Gideceğiniz yerin telefon numarası ve adresini sadece çok güvenebileceğiniz kişilere söyleyin.
Evden ayrılmadan önce elektrik anahtarları, su, doğalgaz, tüp, musluk ve vanalar ile gereksiz elektrik şalterlerini kapatın.
Alınan tüm tedbirlere rağmen evinizde hırsızlık olayı meydana geldi ise, paniğe kapılmaksızın, hiçbir eşyaya ve kapıya dokunmadan, 155 Polis imdat ya da Polis görev alanı dışındaki bir bölgede oturuyorsanız 156 Jandarma imdat hattını arayın ve telefonda karşınıza çıkan görevliye mümkün olduğu kadar kimliğiniz, adres, zaman ve suç ile ilgili detaylı bilgi vermeye çalışın. Varsa özel güvenlik birimine de bilgi verin.

TEKNİK BİLGİLER ve EV GÜVENLİK SİSTEMLERİ :

Evin kapı ve pencereleri, bodrum penceresi, çatı aralıkları, balkon-teras ve garaj kapıları gibi yerler demir koruyucular ile korunmalıdır. Sadece zemindeki kapı veya pencereleri demir parmaklık ile kapayıp, üst kattakileri kapatmamak doğru değildir. Çünkü kötüniyetli kişiler kolay bir biçimde merdiven dayayarak eve girebilir.

Kapı Güvenliği nasıl sağlanır:

Çoğu hırsız kapıyı kullanarak eve girer. Bu nedenle kapı sürgüleri, çokça kilit ve güvenli sağlam kapılar gereklidir. Balkon ve teras kapıları da kilitlenebilir olmalıdır.

Güvenli bir Kapı Nasıl Olmalı?

Kalın ve güçlü kapı malzemeleri kullanılmalı.
Delinmesi mümkün olmayan emniyetli kilit göbekleri takılmalı.
Silindir, kapı kapandıktan ve kilitlendikten sonra da emniyet olmalı,
Silindir, özel bir emniyet çerçevesi içinde bulunmalı, bu silindir içeriden vidalanabilir olmalı ve çerçeve ile birlikte kilitlenmeli,
Çerçeve en az 3 cm uzunluğunda 3 mm kalınlığında olmalı ve duvar kısmına dübel ile sıkıca vidalanmalıdır.
Metal çerçeve kullanılıyorsa, kilitleme yeri güvenli bir şekilde sağlamlaştırılmalıdır.
Ana kilit zorlamalara karşı sağlam olmalıdır.
Zincir ve emniyet kilidi bulunmalıdır.
170 derecelik gözetleme merceği (kapı dürbünü) bulunmalıdır.

Pencere Güvenliği :

Pencereler, dışarıdan iterek açılmalara karşı ek kilitler ile kilitlenebilen emniyet kolları ve çok sayıda kilitler ile korunmalıdır. Mümkünse kolay kırılmayan camların kullanılmalıdır. Pencerelerde cam kırılmasına karşı güvenli olması için en az 19 mm kalınlığında ve 12×12 cm aralığında bitişik yerleri kaynaklı ve duvara en az 10 cm girmiş olan demir parmaklıklar kullanılmalı, uçları betona girecek şekilde ayarlanmalı ve kesişen uçlara kaynak yapılmalıdır. PVC güvenliği içeriden güvenikli kilitler ile sağlanmalıdır.

Para Kasası Güvenliği :

Kasaları sadece sık kullandığınız eşyaları saklamak için kullanın. Değerli mücevher, fazla miktardaki nakit paralar ve önemli belgeler banka kasalarında muhafaza edilmelidir. Kasa seçiminde kolay taşınamaz, bulunduğu yere gömülü duvar kasası veya yer kasası tercih etmelisiniz. Evden dışarı çıktığınızda kasa anahtarlarını yanınıza alın. Şifreli kasa mevcutsa şifreyi herhangi bir yere not etmemelisiniz.

Elektronik Güvenlik Sistemleri ve Bina ve Çevre Kontrolü için kullanılan Güvenlik Cihazları evimizde güvenliği sağlayan önemli unsurlardandır.

Güvenlik Alarm Sistemleri :

Dış güvenliğe yönelik alarm sisteminde bütün açılar ve canlı kısımların bulunduğu bölgelerin kontrolü sağlanır. İç güvenliğe yönelik alarm tertibatında ise ev içindeki belirli noktalarda oluşan hareketlere duyarlık gösteren sistem ile güvenlik sağlanır.
Alarm sistemi montajı yalnızca yetkili servis tarafından yapılmalı, periyodik bakımı da yine uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Yanlış montaj veya yanlış planlama nedeniyle alarm cihazının gereksiz olarak devreye girme riski fazla olup, lüzumsuz alarmlar çevreyi ve sizi yoracağı gibi bir süre sonra umursamama, kaale almama etkisi yapacağından alarm tertibatını mutlaka iyi bir planlama ile profesyonel kişilere yaptırınız.

Evcil hayvan besliyorsanız iç güvenliğe yönelik alarm sistemi taktırmayın. Çünkü harekete duyarlı alarm sistemi evcil hayvanların hareketleri ile bozulur ve alarmın gereksiz olarak çalması sonucunu doğurur.

Alarm sisteminin enerji gereksinimi şebeke elektriği ve akü ile birbirinden bağımsız olarak temin edilmelidir. Alarm sistemi seçiminde çocuklar tarafından da kullanılabilecek özellikleri taşımasına dikkat edilmeli, kullanımı basit ve kolay anlaşılabilir olan alarm türleri tercih edilmelidir.

Güvenlik Kamerası :

Güvenlik kameraları oldukça önemlidir. Dış kapının ve evin ön-arka kısımları için güvenlik kamerası takılması gereklidir. Bu sayede eve girmek isteyen ve girmeye teşebbüs kişilerin eşkal özellikleri kolay bir şekilde tespit edilebilir. Güvenlik kameraları aynı zamanda hırsızların eve girmesini engelleyici, caydırıcı özellik taşırlar.

KİŞİSEL EV GÜVENLİĞİ İÇİN TÜM YUKARIDA ANLATILAN KİŞİSEL GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİN YANI SIRA MUTLAKA ÖZEL GÜVENLİK TARAFINDAN KORUNAN SİTELERİ VE APARTMANLARI TERCİH ETMENİZİ, ÖZEL GÜVENLİĞİNİZ YOK İSE PERSONEL TEMİNİ İÇİN BİZİ ARAMANIZI TAVSİYE EDERİZ.