Seyahat Güvenliği

Seyahat Güvenliği


Kişisel Seyahat Güvenliği

Seyahat sırasında insanlar; Para, kimlik, pasaport gibi değerli eşyalarını yanlarında taşımaları nedeniyle risk ve tehlikelere açık bir haldedirler. Seyahat edenler, güvenlik ve çevre konusunda bilgi sahibi olmadıkları yerlerde yolculuk ederken, yönlerini şaşırmaları gibi nedenler ile daha da savunmasız durumda bulunurlar.

Güvenlik açısından Seyahat ederken nelere dikkat etmeliyiz?

Seyahat sırasında alınması gereken güvenlik tedbirleri şunlardır:

Yolculuğa çıkmadan önce, gidecek olduğunuz yer veya ülke güvenlik kural ve uygulaması hakkında bilgi edinin.
Seyahat planını yakınlarınıza bildirin ve acil durumlarda size ulaşılabilecekleri bir telefon numarası bırakın.
Yanınıza fazla miktarda elektronik ve kıymetli eşya almayın.
Yolculuk sırasında çanta ve bagajlarınızı kolay görebileceğiniz bir yerde kontrol altında tutun.
Pasaport, otobüs-tren-gemi-uçak bileti, nakit para ve seyahat çeklerini güvenli bir yerde saklayın. Mümkünse bel çantası kullanın ve çantayı elbisenizin altında gizleyin.
Şunların mutlaka fotokopisini çekip birer kopyasını değerli eşyalarınızdan ayrı bir yerde muhafaza edin: a) Bilet, b) Pasaportun kimlik, eşkal ve vize sayfaları, c) Ehliyet (Sürücü belgesi), d) Kredi kartları.
Paranızı zayi etmeniz durumunda gerekli olabilecek bir miktar parayı ayrı bir yerde taşıyın.
Para bozdurmak için banka ve döviz ofislerini kullanın. Karaborsa döviz bozanlara ve dolandırıcılara karşı tetikte olun. (Paranın alınıp kaçılması, sahte para verilmesi, tırnakçılık olarak tabir edilen eksik para verilmesi olayları sıklıkla yaşanan kriminal olaylardır.)
İmkanlar elverdiği ölçüde aktarmalı olmayan direkt uçuşları tercih edin.
Havalimanında güvenli olmayan kamuya açık bölgelerde fazla vakit geçirmeyin. Bilet işlemleri ve bagaj kontrol işleminde çok oyalanmadan güvenli bölgeye geçin.
Havaalanı ile otel veya iş görüşmesi yapacağını yere nasıl gideceğiniz konusunda önceden bilgi toplayın. Eğer transfer veya karşılama hizmeti alıyorsanız sizi karşılayacak kişinin kimliğini öğrenin. Toplu taşıt aracı kullanacaksanız bu konudaki toplu taşıma araçlarında güvenlik hakkındaki yazımızdaki hususlara dikkat edin.
Aracınız ile seyahat ediyorsanız arabayı iyi aydınlatılmış alanlara park etmeye çalışın.
Otelde dikkat edilmesi gerekenler :

İş seyahatlerinde merkeze veya gideceğiniz yere yakın, tanınmış büyük otellerde konaklamaya gayret edin.
Otelde huzursuzluk duyarsanız otel çalışanlarından sizi odaya kadar götürmesini isteyin. Güven hissi duymadığınız bir otel ise asansöre yakın odaları tercih edin.
Otel odasında kaldığınız sürede oda kapısını, balkon kapısını, pencereleri kilitli tutun ve perdeleri örtün.
Otel odanıza en yakın yangın çıkışının yerini öğrenin. Odanızdan yangın çıkışına kadar olan oda sayısını tespit edin. Çünkü yangın halinde karanlık ve yoğun duman altında böyle kolay bir şekilde yangın çıkışına ulaşabilirsiniz. (Yangın anında asansörleri kullanmayın). Ayrıca genellikle tüm otel oda kapılarının arkasında asılı bulunması gereken otel yangın talimatını ve otel güvenliği hakkındaki yazımızı okuyun.
Otelde polis ya da güvenlik görevlisi (security officer) olduğunu söyleyerek, sizi başka yere götürmek isteyen şahıslara karşı dikkatli olun. Resepsiyondan da yardım alarak bu kişilerden kimlik göstermelerini (identity card) isteyin. Gerekli gördüğünüz takdirde yerel emniyet teşkilatını arayarak doğrulatın. Bu kişlerle gitmeniz halinde otel güvenlik görevlisi ve resepsiyoniste bilgi verin.
Otelde konaklarken yapılmaması gerekenler :

Otelde güvenliğiniz için kasaları kullanın
Oda kapısı çalındığında karşınızdakinin verdiği bilgiyi sorgulamadan kapıyı açmak; Böyle bir durumda doğrulama için resepsiyonu arayın.
Odaya girmeden önce kapıyı açık ya da kilitlenmemiş olarak bulmanız halinde odaya girmek; Hiçbir şeye dokunmaksızın resepsiyona gidin, durumu anlatarak bir görevlinin odaya kadar eşlik etmesini talep edin.
Dış koridora bakan odalar ve giriş katında bulunan odalarda kalma; Rezervasyon ve otele giriş esnasında mümkün olduğunca otelin ara katlarında bulunan odalardan talep edin. Çünkü güvenlik yönünden odanın bulunduğu katın, dışarıdan kolayca girilemeyecek kadar yüksek, ancak acil durumlarda ve yangın halinde söndürme ekipmanının ulaşabileceği kadar alçak olması daha güvenlidir.
Oda anahtarını tanımadığınız yabancılara göstermek; Otelin adını gören kötüniyetli kişiler tarafından kolayca takip edilmeniz ve anahtarın üzerinde numara yazıyorsa odanızın tespit edilmesi ciddi güvenlik tehditi oluşturur.
Uyurken kapı ve pencereleri açık bırakmak; Seyahatlerde en sık rastlanan suçlar bu şekilde işlenmektedir.
Para ve değerli şeylerinizi odada bırakmak; Otel kasası veya odadaki kasayı kullanın.
Kapının üzerinde “Odayı temizleyin” levhası bırakmak; Housekeeper (temizlik görevlisi) için bırakılan ‘odayı lütfen temizleyin yazısı’ odanın boş olduğunu gösterir. Bunun yerine kapıya hiçbir şey asmadan temizlik elemanını çağırarak talebinizi kendisine iletmek en sağlıklı çözümdür.